Openbaar vervoer in Berlijn

 

Het openbaar vervoer in Berlijn

Wanneer we naar het openbaar vervoer in Berlijn kijken, kunnen we zeggen dat het uitstekend geregeld is. Het is er efficiënt, veilig en goedkoop. Je kunt er gemakkelijk alle uithoeken van Berlijn mee ontdekken. Het openbaar vervoer in Berlijn werkt met meerdere vervoersmiddelen zoals de bus, metro, tram en dergelijke. Je koopt voor je vertrek op het station een vervoersbewijs dat overeenstemt met je reisgedrag. Je kunt deze dan afstempelen bij een stempelautomaat en vervolgens instappen in de lijn die je wilt hebben. Bij het kopen van het vervoersbewijs kun je kiezen uit een dagkaart of een enkele reis om maar twee voorbeelden te noemen. Voor wat betreft de reistijden moet je er rekening mee houden dat het openbaar vervoer rijdt van 04.00 uur in de ochtend tot 12.00 uur ’s avonds. Daarnaast rijden er nog wel nachtbussen en in de weekenden rijden de metro’s de hele nacht door.

Zones

De stad is opgedeeld in de zones A,B en C. De tickets die je kunt kopen zijn voor de zones A en B, de zones B en C en zones A, B en C.

Zone A

Is het centrum van de stad, en is te herkennen op de kaart aan de ringbaan van de S-Bahn, waar veel gebruik van wordt gemaakt.

Zone B

Zijn de buitenwijken.

Zone C

Zijn de aangrenzende steden en dorpen.

Alle trajecten van de U-Bahn en S-Bahn worden op de OV kaart met een gekleurde lijn aangegeven. De rondjes op de OV kaart geven aan waar er een overstapstation is. Op alle stations kun je de metrokaarten vinden. Een papierenkaart is op elk station gratis verkrijgbaar.

Wanneer je een berlincard koopt, kun je gebruik maken van vele kortingen. Met de berlincard is het mogelijk om bij veel attracties een korting te krijgen tot wel 50%.

Vervoersmiddelen

In de stad kun je gebruik maken van meerdere trajecten van de U-Bahn (de metro), maar ook van de bovengrondse sneltrein de S-Bahn. Zij sluiten vlekkeloos op elkaar aan. Overstappen gaat zeer gemakkelijk waarbij hetzelfde ticket kan worden gebruikt zoals de Berlincard. Daarnaast rijden er ook voldoende taxi’s in de stad.

De trein ondergronds concentreert zich hoofdzakelijk voor de kortere afstanden. Hiervan wordt vooral gebruik gemaakt voor de binnenstad.

De snelmetro/sneltrein rijdt hoofdzakelijk bovengronds en heeft minder stopplaatsen. Hij verbindt de binnenstad met de buitenwijken.

Door gebruik te maken van een vliegveldbus kun je snel een van de twee aanwezige vliegvelden bereiken. Ook kun je snel met een vliegveldbus in de binnenstad zijn.

Wil je de stad gaan verkennen, maar je bent te moe om nog verder te lopen dan kun je gebruik maken van de bus lijn 100. De bus lijn 100 passeert binnen een half uurtje een groot aantal bezienswaardigheden in het centrum. Uit- en opstappen kan je bij vele haltes.

De stad heeft een uitgebreid tramnetwerk. Het bestaat uit maar liefst 22 tramlijnen die 808 stations met elkaar verbinden

Er zijn 152 buslijnen die 6.452 bushaltes met elkaar verbinden. De opvallend gele dubbeldekker bussen t

Je kunt dus zeggen dat er geweldige voorzieningen zijn voor wat betreft het vervoer in en rond de stad.